10.05.2007

Comorile Banatului se intorc acasa

Comorile Banatului se intorc acasa

Muzeul Banatului din Timisoara se pregateste sa ofere publicului vizitator doua expozitii-surpriza. Dupa ani de "pribegie", tezaurul de la Sannicolau Mare, dar si platosa si sabia lui Pavel Chinezu, sunt pe cale de a reveni acasa. Deocamdata, insa, nu se stie daca valoroasele piese vor ramane definitiv in Banat, acolo unde le este locul, dar clar este ca ele vor putea fi in sfarsit vazute si de timiseni.
Directorul muzeului, Dan Leopold Ciobotaru, a facut deja demersuri pentru a readuce acasa celebrul tezaur de la Sannicolau Mare, alcatuit din 23 de piese confectionate din aur masiv, in greutate de 10 kilograme. Acesta a fost descoperit din intamplare de un paore banatean (taran), Nera Vuin, in anul 1799, pe cand sapa o groapa in curtea casei sale.
Tezaurul se afla acum in posesia Muzeului de Istoria Artelor din Viena (Austria). Piesele au fost atribuite de istorici hunilor, gepizilor, avarilor, cuturgilor, bulgarilor, pecenegilor, ungurilor sau romanilor si cronologic este datat intre secolele IV-XI.

Tezaur ajuns la sarbi

Cea mai plauzibila ipoteza este considerata cea a istoricului Mircea Rusu, care considera ca tezaurul a fost faurit in secolul al VIII-lea, in atelierele imperiale de la Constantinopol, si daruit unor conducatori de catre imparatul Constantin al V-lea. Copii galvano-plastice ale vaselor gasite la Sannicolau Mare s-au aflat in colectia Muzeului Banatului pana in 1919, cand, alaturi de alte obiecte, au fost rechizitionate de reprezentantii unei comisii militare sarbe.
In perioada interbelica au fost facute demersuri diplomatice pana la nivelul ministrilor de externe ai celor doua tari pentru recuperarea pieselor respective, dar ele nu s-au mai intors in tara. Colectia, ce contine cani, fructiere, pahare, cupe sau potire, este considerata una dintre cele mai importante tezaure de la inceputul evului mediu european. Dupa descoperire si dupa recuperarea lor de catre autoritatile vremii, acestea au fost incluse in colectia Curtii Imperiale.

Copii pentru piesele valoroase

O alta colectie care este dorita inapoi in tara este constituita din obiecte care i-au apartinut odinioara celebrului comite de Timis, Pavel Chinezu. Platosa si sabia sa sunt gazduite de muzeul din Budapesta. El este inmormantat la posesiunea sa de la Nagyvazsony, in Ungaria, in manastirea pe care a ctitorit-o.
"Vom face demersurile necesare pentru a convinge conducerea muzeelor din Viena si Budapesta in vederea unor colaborari necesare pentru a expune la Timisoara atat tezaurul de la Sannicolau Mare, cat si sabia si platosa lui Pavel Chinezu. Exista si posibilitatea realizarii unor copii dupa celebrele piese care sa ramana expuse permanent la Muzeul Banatului", a mai directorul institutiei.

Colectii tinute in secret, din motive de siguranta

Autoritatile timisene si-au pus in gand sa transforme Muzeul Banatului in cea mai importanta institutie de acest gen dintre Budapesta si Bucuresti. In acest sens, ei vor face diligente pentru redobandirea si refacerea patrimoniul istoric al Banatului, risipit pe vremea ocupatiei Imperiilor Otoman, Habsburgic sau Austro-Ungar.
Trebuie, insa, spus ca Muzeul Banatului detine deja o comoara de mare valoare. Este vorba despre o colectie de monede si podoabe de aur. Intre cele 220 de obiecte din tezaurul institutiei, cele mai vechi sunt inelele de bucla din epoca bronzului, secolele XVIII-XVI i.Hr. Descoperite la Beba Veche, acestea s-au conservat foarte bine, fiind la fel de frumoase ca si in urma cu aproape 4.000 de ani.
Din acelasi "set" mai fac parte o superba spirala, despre care arheologii sustin ca ar fi fost purtata de o curtezana de lux, si o pereche de cercei, tot de aur. Din motive de securitate insa, tezaurul Muzeului Banatului nu a fost niciodata expus, neavand dotari conform reglementarilor europene de siguranta.
Pana cand va exista si la Timisoara asa ceva, tezaurul de aur al muzeului va ramane ascuns intr-un depozit secret, a carui locatie o cunosc doar foarte putini dintre angajatii institutiei.

(http://www.romanialibera.ro/articol-Comorile-Banatului-se-intorc-acasa-87490.htm)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu